Istorijat

11

 

Istorijat taekwondo-a

Istorija borilačkih veština u Koreji je veoma duga. Najstariji dokazi, kipovi i slike, koji prikazuju ratnike u borbrnim stavovima, pronađeni u grobnicama dinastije Mjong Čong (Muyong Chong), koja je živela oko 3. veka pre nove ere. U to doba, Koreja je bila podeljena na tri kraljevstva, i svako od njih je imalo jaku vojsku, keoja je izučavala veštinu borbe bez oružja koja se zvala Subak. Kasnije, Subak se razvio u veštinu po imenu Tekjon „Taekyon“ koja se često koristila na vojnim demostracijama i na turnirima, gde su se ratnici međusobno nadmetali. To posebno dolazi do izražaja za vreme dinastije Korio (Koryo, 918. – 1392.) koja ujedinjuje tri kraljevstva i kada se takmičenja u Tekjonu „Taekyon-u“ koriste u svrhu pronalaženja talentovanih vojnika, pa čak i imenovanju vojnika u oficire. Kroz vekove Tekjon razvija mnogo specifičnih nožnih tehnika.

Za vreme japanske okupacije Koreje, sve borilačke veštine su strogo zabranjene i Tekjon praktično izumire. Mnogi iz Koreje odlaze u Japan na studije i tamo se sreću sa karateom. Po završetku Drugog Svetskog Rata i japanske okupacije vraćaju se u Koreju i otvaraju škole borilačkih veština, koje su bile uglavnom varijacije karatea. Kroz uticaj Tekjona veština poprima mnoge specifične nožne tehnike, ali se podučava pod različitim imenima, formama, zvanjima, koja tada nisu bila ujedinjena.

Među vlasnicima škola se ubrzo javlja želja za ujedinjenjem njihovih stilova u jednu korejsku borilačku veštinu. Nova veština se na početku zvala Tesudo „TaeSooDo“, ali ubrzo menja ime u Taekwondo „TaeKwonDo“ i počinje proces ujedinjenja. 1961. je osnovana Korejska Taekwondo Unija kao prva udružena organizacija koja 1965. menja ime u Korejska Taekwondo Asocijacija, naziv koji i danas nosi.

Prva generacija majstora taekwondo-a probala je da ujedini taekwondo u jednu standardizovanu borilačku veštinu, ali im to nije u potpunosti uspelo. Glavni razdor u taekwondo-u je podela na kuki-taekwondo „kukki-taekwondo“ (međunarodno priznat kroz WTF) i ITF Taekwondo.

Osim u formama i pravilima sportse borbe, dva stila taekwondo-a se razlikuju i po nazivu, te osnovnim tehnikama. Kuki-taekwondo se trenira u Južnoj Koreji, dok je u Severnoj Koreji prisutan samo ITF Taekwondo.

Kuki-Taekwondo (Kukkiwon) je stvoren 1972. godine, kao organizacija koja se brine o tehničkom delu taekvondo-a i njegovom standardizacijom. Svetska vrhovna organizacija WTF nastaje godinu kasnije, 1973. Treba napomenuti da se WTF isključivo bavi organizacijom turnira i da se ne bavi izdavanjem pojaseva ili razvojem formi, za to je zadužen Kukivon „Kukkiwon“. Za učestvovanje na WTF turnirima i Olimpijskim Igrama potrebno je imati službenu potvrdu o zvanju, izdatu od Kukivona.

ITF je nešto starija organizacija koju je osnovao general Čoi Hong Hi (Choi Hong Hi) 1966. godine, nakon što je odlučio odvojiti se od procesa ujedinjenja tekvondoa i napustio Korejsku Taekwondo Asocijaciju kako bi osnovao svoj stil. ITF sam izdaje potvrde o zvanjima i organizuje međunarodne turnire. Posle smrti generala Čoia, ITF se deli na tri organizacije: Severnokorejski ITF koji vodi njegopv sin, Bečki ITF i Montrealski ITF. Sve tri organizacije tvrde za sebe da su pravi naslednici Čoiovog ITF-a. U ovom trenutku je budućnost ITF-a pod znakom pitanja.

Otkako je Taekwondo borba po WTF pravilima postala Olimpijska disciplina, Kuki-Taekwondo je prilično ojačao jer su mnogi borci prešli na Kuki-Taekwondo kako bi imali prabo nastupa na Olimpijskim Igrama. To je jedan od razloga zašto je Kuki-Taekwondo danas daleko najpopularniji stil taekwondo-a. Posledlja želja generala Čoia, konačno ujedinjenje taekwondo-a, mogla bi se ostvariti, jer WTF i Severnokorejski ITF trenutno vode razgovore o ujedinjenju i izjednačavanju tehničkih razlika.